Alopecia

Alopecia is een haarziekte waarbij bovenmatig haaruitval het gevolg is. Iedereen kan met deze vorm van haarverlies te maken krijgen.

Alopecia kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn ziekte, medicijnen, stress, ontregeling van de hormoonhuishouding, erfelijke aanleg en ouderdom. Al deze oorzaken kunnen leiden tot (tijdelijke) haaruitval, dunner wordend haar, kale plekken of gehele kaalheid. Alopecia kan na behandeling soms verminderen of zelfs genezen.

Alopecia Areata

Deze vorm van Alopecia kenmerkt zich door pleksgewijze haaruitval of kaalheid zonder littekenvorming. Er ontstaan ronde kale plekken die groter en kleiner kunnen worden. Daarnaast kunnen de plekken zich ook verplaatsen. Alopecia Areata is een auto-immuunziekte of aandoening waarbij het lichaam de haar als lichaamsvreemd bestempeld en daardoor afstoot. Alopecia Areata kan opeens opspelen, maar kan ook net zo plotseling weer verdwijnen en is zeer onvoorspelbaar.

Alopecia Totalis

Alopecia Totalis is eigenlijk een progressieve vorm van Alopecia Areata. Het lichaam ziet zowel het hoofdhaar als het lichaamshaar als indringer en stoot al het haar af. Dit betekent algeheel haarverlies inclusief wimpers, wenkbrauwen, en bij mannen snor en baard. Het is niet medische bewezen dat deze vorm samenhangt met stress. Echter is er wel opvallend vaak een verband te vinden. De aandoening wordt vaak ‘getriggerd’ door een hevige vorm van stress, alhoewel dit niet in alle gevallen zo is.

Alopecia Androgenetica

Deze vorm van haarverlies komt het meest voor bij mannen en heeft te maken met erfelijke gevoeligheid voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Veel mannen krijgen hier in de loop der tijd mee te maken. Maar ook bij vrouwen komt het regelmatig voor, met name na de overgang. Bij vrouwen is de gevoeligheid voor DHT genetisch bepaald.

Alopecia Diffusa – ‘Effluvium’

Alopecia Diffusa is een vorm van Alopecia waarbij het haar geleidelijk, verspreid (diffuus) over het hele hoofd, uitvalt. De haardos krijgt hierdoor steeds minder en minder volume. Er bestaat een acute en een chronische vorm van Alopecia Diffusa, en het komt vooral voor bij vrouwen. Deze vorm van Alopecia kan hormonale oorzaken hebben, maar ook ontstaan door verschillende ziektes. Daarnaast kunnen stress en gebruik van bepaalde geneesmiddelen oorzaak zijn van deze vorm van haaruitval. En er zijn helaas nog veel meer oorzaken.

Alopecia Traumatica

Alopecia Traumatica is haaruitval het gevolg van een externe oorzaak. De haren zijn beschadigd geraakt door bijvoorbeeld verkeerd permanenten en ontkroezen of door een ongeluk of verbranding. Deze vorm van Alopecia kan soms voor blijvende kaalheid zorgen. Zeker bij verbranding van de hoofdhuid en/of aantasting van de haarzakjes. Er kan dan littekenweefsel zijn ontstaan, waardoor haargroei niet meer mogelijk is en blijvende kaalheid het gevolg.

Om te bepalen met welke vorm van Alopecia u te maken heeft, maken wij met behulp van onze scoop een hoofhuid analyse. Wij kunnen u dan behandelen met onze Mediceuticals lijn en adviseren u deze dan ook thuis te gebruiken. Is dit niet van de partij en constateren wij blijvende kaalheid dan kan er geheel vrijblijvend gekeken worden naar de verschillende haarwerken. 

Wij hebben een haaroplossing voor elk haarprobleem.

Heeft u last van haaruitval? 
Of krijgt u te maken met haaruitval?

Maak dan nu een afspraak voor een gratis intake gesprek, wij zijn gespecialiseerd in haarwerken en hebben voor elk haarprobleem een oplossing.

Lees meer

© 2024 Chicco DEV
Website door OVK webdesign